Детските страхове

Образът на Баба Яга започва да принадлежи на миналото, но на нейно място се появи Баба Грани – още по-страховита и с актуализиран арсенал от ужасии.

Колкото и да не ни се иска, страшните герои са притегателни за децата. И добре че е така, защото детските страхове имат своята здравословна функция в израстването. Преди да потърсите детски психолог за плачещото вечер дете, можете да се запознаете с някои основни страхове.

1. Страх от тъмното

Наред с първите впечатления от опознаване на околния свят, малкото дете се изправя пред страховете от непознатото. Малките изследователи трудно правят разлика между реалното и въображаемото. И точно вечер, подхранвана от базовия страх от тъмното, фантазията намира удобна възможност, за да изобрети нещо страшно и почти реално.

В началото, нощната лампа е безсилна пред тъмнината вън, но постепенно се изработва механизъм за справяне с този страх. В повечето случаи, детето, развило базово доверие към света има ресурса за самостоятелно справяне. Ако страха не отшуми, може би е време за подкрепа от психотерапевт.

2. Страх от раздялата с родителите

Още в най-ранна възраст, малкото създание започва да разбира, че дори да не вижда майка си в стаята, тя не е изчезнала завинаги. Въпреки това, остава неспокойно кога ще се върне.

С времето детето започва да разбира колко много разчита на любовта и закрилата на родителите си. Разбира, че може да се случват и лоши неща на хората, които обича. За да се научи да се справя, може да бъде подкрепено виждайки примера как се справяме с трудности като загуба на близки или пък със собствените страхове.

3. Страхове, свързани със социалното общуване

Правейки първите крачки в социума, детето може да се страхува от това да бъде отхвърлено, изолирано или нехаресвано. Училищния звънец може да се асоциира с предстоящ провал пред другите деца или на теста по някой ужасен предмет. Тук влияние оказват взискателността или свръхвисоките очаквания на родителите. А както казва един добър психолог: “Малки сме, не можем да отговорим на всички очаквания на другите”.

4. Силата на думите

Въпреки заслужената слава, нека не посочваме телевизията като единствен виновник за всичко. Тревожните родители често отглеждат тревожни деца. Дочут разговор между възрастни може да окаже силно влияние върху детската психика. Децата чуват най-добре, когато не им се говори директно. Напоследък, всеки може да срещне деца, които са убедени в чудовищната визия на някой вирус, за който са слушали неволно.

Ако мислите, че с детето се случва нещо подобно, назовете нещата и обяснете с прости думи. Значението им е важно за детето, особено ако уцелите точния момент, например ако се страхува от бурята, спокойно разкажете за дъжда, облаците и гръмотевиците.

Въпреки естествената природа на страховете и тяхната здравословна функция, можете да потърсите психолог, ако усетите, че детето не може да преработи някой от тях.

Ако не споделя, можете да разпознаете страха по физиологични признаци като: тремор на ръцете, оплакване от болки в стомаха, главоболие, ускорено дишане или проблеми със съня и заспиването.

Вашият коментар